Povijest škole

  naslovna slika

Prvu školsku zgradu u Svetom Martinu pod Okićem, koja se sastojala od jedne učionice i učiteljskoga stana, sagradili su 1873. godine seljaci na župničkoj oranici, a prvi učitelj zvao se Stjepan Kovačina. Do tada su djeca učila čitati i pisati po kućama.

      Ispočetka, škola je imala devedesetak učenika iz šesnaest okolnih sela, što je bilo manje od polovice seoske djece, dok je više od polovice stanovništva bilo nepismeno. Učitelji su bili preopterećeni brojem učenika: prvih godina na jednog je učitelja dolazilo stotinu učenika, kasnije čak dvjesto! Zbog prevelikog broja učenika, vlage i loših higijenskih uvjeta, učenici i učitelji često su obolijevali, a nastava se morala prekidati. Dvadeset godina nakon osnutka broj učenika se udvostručio, pa je 1894. nastava organizirana u dvije smjene.

      Broj učenika se 1911. popeo na 276, a škola je dobila drugi razred u unajmila još jednu učionicu u kući Mije Šiloboda. Godine 1915. kupljeno je zemljište za gradnju nove zgrade, međutim, ubrzo je izbio rat pa je gradnja pala u drugi plan. Napokon, školske godine 1923./24., kada je upisano 330 učenika, dopušteno je proširenje škole u trorazrednu, a samo četiri godine kasnije dobila je i peti razred. U to vrijeme nastavu je pohađalo 500 učenika, a u školi je radilo pet učitelja. Te je godine osnovana i školska kuhinja koja je radila samo u zimskim mjesecima.

      Od 30-ih godina prošlog stoljeća broj djece sposobne za školu počeo je opadati jer su se gradile škole u okolnim selima, tako da se gužva u učionicama smanjila. Uslijedio je Drugi svjetski rat pa je škola spala na šest odjeljenja i jednu učiteljicu, a od prosinca 1944. do lipnja sljedeće godine, nastava se uopće nije održavala.

      Stanje se normaliziralo po završetku rata, tako da se 1948./49. dva puta tjedno počela održavati predmetna nastava. Broj djece koja ne pohađaju školu počeo se smanjivati, a sve je više bilo i odraslih zainteresiranih za tečajeve opismenjavanja. Godine 1955./56. škola je imala 373 polaznika u osam odjeljenja i predmetnu nastavu od 5. do 8. razreda, a radila je u tri smjene.

      U ionako lošoj školskoj zgradi uvjeti rada postali su s vremenom nepodnošljivi. Godine 1972. svečano je postavljen kamen-temeljac nove škole, a današnja školska zgrada otvorena je 19. listopada 1975. godine i nazvana po književniku Ivanu Goranu Kovačiću. Godine 1993., osamsto godina od prvog spomena Okića u povijesti, selu se vratio stoljetni naziv Sveti Martin pod Okićem, a školi njezino prvo ime.

       Od 2004. godine škola nosi ime matematičara Mihaela Šiloboda.